PENTRU SI DESPRE COPII

Emilia Popoiu

Nadia Comaneci

NADIA ELENA COMĂNECI

Pamfile Alina, IIIB

S-a născut la 12 noiembrie 1981 în Oneşti, judeţul Bacău. Este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câştigătoare a cinci medalii olimpice de aur, este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului al XX-lea şi una din cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile.

A concurat pentru prima dată la nivel naţional în Romănia în 1970, ca membră a echipei oraşului său. Curând, a început antrenamentele cu Bela Karolyi şi soţia acestuia , Marta Karolyi, care au emigrat mai târziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani, primul succes major al Nadiei a fost câştigarea a trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. In acelaşi an, Agenţia de Ştiri Associated Press a numit-o “Atleta Anului în România”.

La 14 ani, Nadia a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară la Montreal, Quebec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiada  de şase ori, dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârna şi paralele), o medalie de argint (echipa compus) si bronz (sol).

Comăneci şi-a apărat titlul European in 1977, dar echipa României a ieşit din competiţie în finale, în semn de protest contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comăneci cu greutate peste medie, ieşita din formă. Căderea la paralele a trimis-o pe locul 4, însă a câştigat titlul la bârnă.

In 1079, Comăneci şi-a revenit în formă şi a câştigat cel de-al treilea titlu suprem, devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reuşit această performanţă. La Campionatele Mondiale din decembrie , ea a câştigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectări a sângelui în urma unei tăieturi la încheietura mâinii, cauzată de o cataramă din metal. În ciuda recomandărilor doctorilor , ea a părăsit spitalul şi a concurat la bărna unde a obţinut nota 9,95. Performanţa sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe.

A participat şi la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova clasându-se a doua după Elena Davidova la individual compus, când a fost nevoită să aştepte pentru notă pâna ce Davidova şi-a încheiat exerciţiul. Nadia şi-a păstrat titlul la bârnă, dar a caştigat şi o nouă medalie de aur la sol şi una de argint împreună cu echipa.

Anunțuri

7 Februarie 2010 - Posted by | CULTURA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: