PENTRU SI DESPRE COPII

Emilia Popoiu

Leonardo da Vinci

LEONARDO DA VINCI

Rau Daria,IIIB


Om de spirit universal, în acelaşi timp artist, om de ştiinta, invenatator şi filozof,  Leonardo ramâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din epoca Renaşterii. A fost considerat şi este cel mai deştept om al tuturor timpurilor.

Leonardo s-a nascut la 15 aprilie 1442, nu departe de Florenta, în mica localitate Vinci. A debutat la 14 ani pictând un dragon puternic, ce parea a ieşi din desen pe un scut al unui sătean.

În perioada 1495-1498 realizează o mare compoziţie murală,

Cina cea de taină.

In martie 1503 el a început să lucreze celebrul portret cunoscut sub numele de Gioconda sau Mona Lisa. Era foarte ataşat de acest tablou, purtându-l mereu cu sine. Se spune ca Leonardo nu-l termina pentru că nu ştia niciodată dacă nu mai avea ceva de spus … mereu se întorcea să lucreze la el, niciodată nu i se părea ca l-a terminat. Trăsăturile fine ale femeii reprezentate redau o mobilitate permanentă , o curgere neîntreruptă a stărilor sufleteşti de o mare diversitate, cu un zâmbet misterios care oricând te aştepţi să se accentueze , să se atenueze sau poate chiar să dispară. Se spune că pentru a întreţine în timpul lucrului fugitivul zâmbet al modelului , punea să i se cânte o muzică de o deosebită suavitate.

Leonardo da Vinci a fost înaintaş de seamă în astronomia modernă, în optică , în geometrie şi mai ales in mecanică şi hidraulică. Elaborează tot felul de unelte, compasuri, strungul eliptic, a proiectat diferite dispozitive complicate pentru construcţii tehnice, şi-a imaginat posibilitatea unor maşini de zburat în urma studiilor sale asupra zborului păsărilor.

In domeniul biologiei, este de menţionat interesul lui deosebit pentru formele plantelor, redând în desene organele si structurile lor interne. Pentru redarea imaginii corpului omenesc, a studiat în amănunţime anatomia umană în comparaţie cu cea animală. În condiţii vitrege, Leonardo desfaşoară o muncă titanică , disecând peste 30 de cadavre , studiind cu migală fiecare organ si ţesut, redându-le în desene de o mare putere de sugestie şi fideliatate ştiintifica. În 1498 elaborează un proiect detaliat al unui Tratat de anatomie, care nu va fi însă realizat.

De-a lungul timpului a rămas neatinsă gloria creaţiei lui în slujba vieţii, a concepţiilor de larg orizont ale lui Leonardo da Vinci.

In timpul vizitei la Muzeul Luvru  din Paris am fost foarte impresionată de tablourile lui Leonardo da Vinci şi, în mod special, de cel numit Gioconda expus in mijlocul sălii  Carre. Atracţia deosebită erau ochii femeii din tablou care păreau că mă privesc, urmărindu-mă în orice direcţie m-aş fi mutat: mai în dreapta, mai în stânga, mai în faţă, mai în spate, în orice loc al sălii.

Anunțuri

7 Februarie 2010 - Posted by | CULTURA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: